Hielspoor en inlegzolen; Hoe kan het u helpen?

voetklachten

Hielspoor is een veel voorkomende aandoening die met inlegzolen kan worden behandeld. In deze blog gaan we daarom na waarom hielspoor optreedt en hoe het kan worden verlicht door het gebruik van een inlegzool om je voeten te helpen genezen. 

Wat is hielspoor? 

Laten we eerst eens kijken wat het precies is. Hielspoor is een kalkafzetting die wordt veroorzaakt door herhaaldelijke belasting van de achterkant van de voet, bijvoorbeeld door de hele dag te staan of lange afstanden te lopen. Deze afzettingen worden gevormd als beschermingsmechanisme tegen letsel en pijn omdat het lichaam voelt dat het onder stress staat. Hielspoor ontwikkelt zich voornamelijk wanneer drukkende activiteiten op de voeten voor lange tijd zonder rust zijn doorgegaan. In de meeste gevallen bestaat de behandeling van hielspoor dus uit rust en het gebruik van een inlegzool om de druk van de hiel te halen. 

Hoe kiest u de beste inlegzool voor uw voeten

Een hielspoor inlegzooltje is een uitneembaar hulpmiddel dat aan de binnenkant van de schoenen wordt geplaatst om de voet steun en demping te geven. Inlegzolen worden vaak aanbevolen, vooral voor mensen met hielpijn of problemen met de voetboog, omdat ze helpen de stand van de hiel naar boven te halen, wat de pijn kan verminderen. Er zijn vele soorten inlegzolen, waardoor een keuze voor het juiste inlegzooltje best moeilijk kan zijn. Een veel voorkomende soort is een steunzool, die stabiliteit biedt en de druk op de voeten vermindert, maar ook hier zitten veel verschillen tussen. Kijk voor aanschaf van een inlegzooltje daarom altijd naar de volgende punten:

  • Mocht u kiezen om uw eigen inlegzolen aan te schaffen, zoek dan altijd naar een zooltje met een stevig hielkussen, dat ongeveer 7 tot 10 cm dik is. Dit geeft extra steun aan uw hiel en zorgt voor extra verlichting.
  • Ten tweede moet u ervoor zorgen dat de vorm van de inlegzool overeenkomt met de vorm van uw voet. Bekijk producten online en probeer verschillende inlegzolen uit voordat u ze in de koopt, zodat u er zeker één zult vinden die het beste bij u past. Als u bijvoorbeeld een hoge wreef (voetboog) heeft, zoek dan naar een inlegzool met een hogere wreefcontour ter steun. 
  • Let ook op hoeveel bewegingsvrijheid een inlegzool heeft. U wilt stabiliteit om de kans op blessures te verkleinen en uw ondergrond te dempen, maar een te strak gevoel aan de voeten kan opnieuw een druk op de overbelaste plekken uitoefenen. Kies daarom altijd voor een inlegzool die u steun, maar ook comfort biedt.

Meer weten over hielspoor en hoe inlegzolen u hierbij kunnen helpen? Neem dan eens een kijkje op www.skystep.nl